GOİZM İZMİR ŞAMPİYONLUĞU SİSTEMİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu yönergenin amacı, her sene “İzmir Go Şampiyonu” ünvanının verilmesi ve İzmir Go oyuncuları arasında genel sıralamanın oluşturulması için uygulanacak sistemin düzenli bir biçimde yürütülmesidir.
Kapsam
MADDE 2 – Bu yönerge, Avrupa Go Federasyonu’nun Avrupa Go Veritabanı’nda ülkesi Türkiye (Kısaca TR) şehri İzmir (Club özelliği kısaca Izm) olarak kayıtlı oyuncuların bu yönergede belirtilen turnuvalardan alacağı puanlara ve oluşturulacak genel sıralamaya ilişkin düzenlemeleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Bu yönerge, İzmir Go Oyuncuları Derneği (GOİZM) Tüzüğü’nde yer alan “Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürelecek Çalışma Konuları ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı” bölümü dayanak alınarak düzenlenmiştir.
Tanımlar
MADDE 4 – Bu yönergede geçen
a) EGD: Avrupa Go Veritabanı’nı
b) Oyuncu: EGD’de ülkesi Türkiye (Kısaca TR) şehri İzmir (Club özelliği kısaca Izm) olarak kayıtlı Go oyuncularını,
c) GOİZM: İzmir Go Oyuncuları Derneği’ni,
d) GOİZM İŞK: Her dönem, İzmir Go Oyuncuları Derneği Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen “GOİZM İzmir Şampiyonluğu Komisyonu”nu,
e) GOİZM YK: İzmir Go Oyuncuları Derneği Yönetim Kurulu’nu,
f) Dönem: İzmir Go Turnuvası’nın bittiği günden bir sonraki düzenlenecek İzmir Go Turnuvası’nın başladığı güne kadar olan zaman dilimini,
g) Nigiri: Oyuna başlarken kimin siyah kimin beyaz olacağını saptamak üzere, bir tarafın bir avuç taş alması ve karşı tarafın buradaki taş sayısının tek veya çift olduğunu tahmin etmesini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sisteme Dahil Edilecek Turnuvalar
İzmir Go Turnuvası (Kategori A)
MADDE 5 – GOİZM tarafından her sene düzenlenen İzmir Go Turnuvası puanlamaya dahil edilir.
Üniversite Turnuvaları (Kategori B)
MADDE 6 – İzmir’de bulunan üniversiteler bünyesinde yapılan Go turnuvaları puanlamaya dahil edilir.
6.1 – Bir üniversite bünyesinde birden fazla Go turnuvası düzenleniyorsa GOİZM İŞK en az birini, gerekli gördüğü takdirde ise birden fazla turnuvayı puanlamaya dahil eder.
Şehir Dışında Düzenlenen Turnuvalar (Kategori C)
MADDE 7 – Türkiye’de İzmir dışında düzenlenen Go turnuvaları arasından GOİZM İŞK tarafından seçilen turnuvalar puanlamaya dahil edilebilir.
Diğer Turnuvalar (Kategori D)
MADDE 8 – İzmir’de düzenlenen diğer Go turnuvaları GOİZM İŞK gerekli gördüğü takdirde puanlamaya dahil edebilir.
Sisteme Dahil Edilecek Turnuvaların Duyurulması
MADDE 9 – GOİZM YK, dönem başladıktan sonra otuz gün içinde o dönemde sisteme dahil edilecek turnuvaları duyurur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Turnuvalarda Dağıtılacak Puanlar
İzmir Go Turnuvası
MADDE 10 – İzmir Go Turnuvası EGD’ye dahil olduktan sonra sonuçlar gözetilerek oyuncular sıralanır ve aşağıdaki puanlar sırayla dağıtılır: 35,30,26,23,20,18,16,14,12,11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1
Üniversite Turnuvaları
MADDE 11 – İzmir’de bulunan üniversiteler bünyesinde yapılan Go turnuvaları arasından sisteme dahil edilen turnuvalar EGD’ye dahil olduktan sonra sonuçlar gözetilerek oyuncular sıralanır ve aşağıdaki puanlar sırayla dağıtılır: 25,20,16,13,12,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1
Şehir Dışında Düzenlenen Turnuvalar
MADDE 12 – Türkiye’de İzmir dışında düzenlenen Go turnuvaları arasından sisteme dahil edilen turnuvalar EGD’ye dahil olduktan sonra sonuçlar gözetilerek oyuncular sıralanır ve aşağıdaki puanlar sırayla dağıtılır: 15,11,8,7,6,5,4,3,2,1 12.1 – Bu turnuvalarda ilk üçe giren oyunculara, sırayla birinciye 10, ikinciye 8, üçüncüye 6 puan verilir.
Diğer Turnuvalar
MADDE 13 – İzmir’de düzenlenen diğer Go turnuvaları arasından sisteme dahil edilen turnuvalar EGD’ye dahil olduktan sonra sonuçlar gözetilerek oyuncular sıralanır ve aşağıdaki puanlar sırayla dağıtılır: 15,11,8,7,6,5,4,3,2,1
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Elemeler
Çağrı
MADDE 14 – Dönem içinde sisteme dahil olan turnuvalarda dağıtılan puanlar toplanıldıktan sonra ortaya çıkan sonuç gözetilerek, elemelere katılmayı kabul
eden oyuncu sayısı on iki (12) oyuncuya ulaşana kadar, oyuncular sırayla elemelere çağırılır.
14.1 – Puanı aynı olan oyuncular için sırayla aşağıdaki eşitlik bozuculara bakılır: İzmir Go Turnuvası sıralamasında daha üstte olan, EGD puanı daha fazla olan, Yaşı daha küçük olan Oyuncu öncelikli olarak çağrı hakkı kazanır.
14.2 – Elemelere katılma çağrısını kabul eden oyuncuların çağrıyı kabul ettikten sonra on beş (15) gün içerisinde cayma hakkı bulunur. Fakat elemelerin başlamasına otuz (30) günden daha az süre kalmışsa oyunculara cayma hakkı verilmez.
Çeyrek Final’e Doğrudan Yükselme
MADDE 15 – İlk dört oyuncu çeyrek finale doğrudan katılma hakkı kazanır.
Çeyrek Final Ön Eleme
MADDE 16 – Elemelere katılan oyuncular, dönem içinde toplanılan puanlar gözetilerek sıralama oluşturulur ve aşağıdaki oyuncular çeyrek final ön eleme karşılaşması oynarlar:
1. Masa: 5. Oyuncu – 12. Oyuncu
2. Masa: 6. Oyuncu – 11. Oyuncu
3. Masa: 7. Oyuncu – 10. Oyuncu
4. Masa: 8. Oyuncu – 9. Oyuncu
16.1 – Çeyrek final ön eleme karşılaşmalarında oyuncular oynayacağı renkleri Nigiri ile belirler.
Çeyrek Final
MADDE 17 – Çeyrek final ön eleme karşılaşmalarında galip gelen oyuncular ile çeyrek finale doğrudan çıkmış oyuncular aşağıdaki eşleşmelere göre çeyrek final oynarlar:
1. Masa: (Çeyrek Final Ön Eleme 4. Masanın Galibi) – 1. Oyuncu
2. Masa: (Çeyrek Final Ön Eleme 3. Masanın Galibi) – 2. Oyuncu
3. Masa: (Çeyrek Final Ön Eleme 2. Masanın Galibi) – 3. Oyuncu
4. Masa: (Çeyrek Final Ön Eleme 1. Masanın Galibi) – 4. Oyuncu
17.1 – Çeyrek final karşılaşmalarında oyuncular oynayacağı renkleri Nigiri ile belirler.
Yarı Final
MADDE 18 – Çeyrek final karşılaşmalarında galip gelen oyuncular aşağıdaki eşleşmelere göre yarı final oynarlar:
1. Masa (Çeyrek Final 1. Masanın Galibi) – (Çeyrek Final 4. Masanın Galibi)
2. Masa (Çeyrek Final 2. Masanın Galibi) – (Çeyrek Final 3. Masanın Galibi)
18.1 – Yarı final karşılaşmaları üç maçlık seri üzerinden oynanılır. En az iki galibiyet alan oyuncu finale yükselir. Yarı finalde serinin bütün maçları oynanılmak zorundadır.
18.2 – Yarı final karşılaşmasının ilk maçında oyuncular oynayacağı renkleri Nigiri ile belirler. İkinci ve üçüncü maçlarda oyuncular oynayacağı renkleri sırayla değiştirir.
Örnek: 1. Maç A oyuncusu (siyah) – B oyuncusu (beyaz) , Nigiri uygulanmış maç 2. Maç B oyuncusu (siyah) – A oyuncusu (beyaz) 3. Maç A oyuncusu (siyah) – B oyuncusu (beyaz)
Final
MADDE 19 – Yarı final karşılaşmalarında galip gelen oyuncular beş maçlık seri üzerinden final karşılaşması oynarlar. Finalde serinin bütün maçları oynanılmak zorundadır. En az üç galibiyet alıp finali kazanan oyuncu, o dönem kaçıncısı düzenleniyorsa sayı belirtilerek “İzmir Şampiyonu” ünvanını alır. Örnek: “1. İzmir Go Şampiyonu”, “17. İzmir Go Şampiyonu”
19.1 – Final karşılaşmasının ilk maçında oyuncular oynayacağı renkleri Nigiri ile belirler. Diğer maçlarda oyuncular oynayacağı renkleri sırayla değiştirir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Genel Sıralamanın oluşturulması
Açıklama
MADDE 20 – Oyuncuların dönem içinde turnuvalardan ve elemelerden topladıkları puanlar hemen silinmez, genel sıralama puanlarına eklenir. Bir oyuncunun genel puanı, son beş dönemde almaya hak kazandığı puanların toplanmasıyla oluşur. Genel sıralama, oyuncuların son beş senelik performansını ölçmek ve turnuvalara katılmayı teşvik etmek için oluşturulur.
20.1 – Genel sıralamaya girmek için elemelere katılma şartı aranmaz. Dönem içinde turnuvalardan puan almaya hak kazanmış her oyuncu genel sıralamaya dahil edilir.
Elemelerde dağıtılacak puanlar
MADDE 21 – Elemelerde, genel sıralama puanlarına eklenmek üzere oyunculara dağıtılacak puanlar aşağıda listelenmiştir:
• Elemelere katılan her oyuncuya 5 puan
• Çeyrek finale yükselme 5 puan
• Yarı finale yükselme 7 puan
• Yarı finalde alınan her galibiyet 1 puan
• Finale yükselme 10 puan
• Finalde alınan her galibiyet 2 puan
• Finali kazanan oyuncu 15 puan
ALTINCI BÖLÜM
Genel Kurallar
MADDE 22 – Bu yönergede adı geçen bütün karşılaşmalar tahta üzerinde oynanılmak zorundadır.
MADDE 23 – Eleme karşılaşmaları GOİZM İŞK tarafından duyurulan yerde ve zamanda oynanılır.
MADDE 24 – GOİZM YK eleme karşılaşmaları için üç kişilik itiraz komitesi ve en az bir hakem görevlendirir.
24.1 – İtiraz komitesi ve hakemler farklı kişilerden oluşur.
24.2 – Elemelere katılan oyuncular hakemlik veya itiraz komitesi üyeliği yapamazlar.
MADDE 25 – Eleme karşılaşmaları Japon kural seti ile oynanılır.
MADDE 26 – Eleme karşılaşmalarında 90 dk Ana Süre + 10 dk / 25 Taş Kanada ByoYomi süre sistemi uygulanır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Yaptırımlar
MADDE 27 – Elemelere katılma çağrısını kabul eden oyuncular eleme maçlarından herhangi bir tanesine katılmazlar ise elemelerde aldığı ve o dönem turnuvalardan aldığı bütün puanlar silinir. Elemelerden diskalifiye olur. İki dönem üst üste bu yaptırım uygulanan oyuncular beş dönem boyunca İzmir Şampiyonluğu Sistemi’ne dahil edilmezler.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Haklar
Temsil
MADDE 28 – Son dönem İzmir Şampiyonu Türkiye çapında olası bir organizasyonda İzmir’i temsil etme hakkı kazanır.
Onursal İzmir Go Şampiyonu
MADDE 29 – Beş dönem üst üste İzmir Go Şampiyonu ünvanını alan oyuncular “Onursal İzmir Go Şampiyonu” ünvanını almaya hak kazanırlar. Bu ünvanı ömür boyu taşırlar.
MADDE 30 – Bu yönergeyi hazırlamaya, güncellemeye; yönergenin amaçlarını uygulamaya, takip etmeye GOİZM İŞK, GOİZM YK tarafından yetkili kılınmıştır. GOİZM İŞK üyeleri, GOİZM YK tarafından belirlenir. GOİZM YK gerekli gördüğü takdirde istediği zaman GOİZM İŞK üyelerini değiştirebilir. GOİZM YK, GOİZM İŞK’nin denetiminden sorumludur ve gerekli gördüğü takdirde GOİZM İŞK’ye ve oyunculara yaptırımda bulunma hakkını saklı tutar.
MADDE 31 – GOİZM İŞK gerekli gördüğü takdirde GOİZM Yönetim Kurulu’nun onayı ile istediği zaman bu yönergede değişiklik yapma hakkına sahiptir.